Malowanie proszkowe: Idealne rozwiązanie na degradację elementów dekoracyjnych na zewnątrz domu
Elementy dekoracyjne na zewnątrz domu, takie jak metalowe latarnie, ozdobne kraty okienne czy [...]
Jakie sprzęty musisz mieć do domowej produkcji wędlin? Na pewno maszynka do mięsa, nadziewarka do kiełbas to absolutna podstawa, ale może przydać się też wiele innych praktycznych gadżetów. Jakich? Podpowiadamy poniżej.
Zdrowa żywność nadal w modzie
Trend na zdrową żywność, ekologiczną, z bazaru, niemodyfikowaną genetycznie, własnej produkcji trwa w najlepsze. Królują zatem chleby na zakwasie, jogurty własnej produkcji itd., jabłka od rolnika itd. Rezygnujemy też z nafaszerowanych chemią wyrobów mięsnych.
Coraz więcej lokali gastronomicznych oferuje wyroby z własnej wędzarni, m.in. wędliny, sery, a także ryby, czym zyskują większe zaufanie wśród klientów. Są one pozbawione wspomagaczy smaku, barwników i konserwantów. Z kolei w sklepowych produktach często nie brakuje substancji wypełniających, soi, zbóż i innych chemicznych składników. Co jest potrzebne do samodzielnego wyrobu wędlin?
Praktyczne sprzęty masarskie
Do własnoręcznego wyrobu wędlin niezwykle funkcjonalna będzie m.in. maszynka do mielenia mięsa oraz nadziewarka do kiełbas, dzięki której szybko i łatwo można przygotować kiełbasę z wybranym farszem. Praktyczna okaże się też nadziewarka próżniowa – tak zapakowane produkty zyskają dłuższą trwałość produktów.
Lista produktów koniecznych do produkcji własnych wędlin może się różnić – zależy też, czy chcemy produkować wędlinę wędzoną, parzoną, dojrzewającą itd. Warto rozważyć zakup szynkowara, praktycznych woreczków, siatki ze specjalnego sznurka spożywczego, jelit naturalnych, pojemników na mięso, aplikatora do szynek, folii do zgrzewarek, krajalnica, mieszarka do farszu, nakłuwacz do mięsa itd.
Sprzęt masarski dobrej jakości zapewni szybką i wygodną produkcję wędlin. Trzeba jednak dokładnie przemyśleć, jakie produkty chcemy oferować, aby wybrać właściwe urządzenia oraz gadżety. Mieszarka do farszu to absolutna konieczność w produkcji i wędzeniu kiełbas, ale nie ryb itd.
Sprzęt to nie wszystko – wybierz dobre mięso
Jednak nawet najlepszy sprzęt, wydajny, o licznych możliwościach, nie będzie pełnił swojej funkcji w pełni, jeśli nie użyjemy mięsa odpowiedniej jakości. Warto poszukać lokalnego dostawcy, który zapewni produkt z odpowiednimi certyfikatami i przebadany. Dobrej jakości mięso to podstawa, dlatego też powinno pochodzić od rzeźnika, nie z supermarketu. Co więcej, konieczna będzie też sól peklowa oraz przyprawy, gdyż dodatki te nadadzą mięsu smak.
Elementy dekoracyjne na zewnątrz domu, takie jak metalowe latarnie, ozdobne kraty okienne czy [...]
Altany ogrodowe nowoczesne to świetne urozmaicenie przestrzeni ogrodowej. Warto wyposażyć się w [...]
Marzeniem chyba każdego jest posiadanie pięknego domu z tarasem, wychodzącym na zadbany ogród. [...]
Dodaj komentarz