Własne wędliny – czego potrzebujesz?
Jakie sprzęty musisz mieć do domowej produkcji wędlin? Na pewno maszynka do mięsa, nadziewarka [...]
Nic tak nie poprawia humoru, jak słodki czekoladowy deser z dodatkiem aromatycznej kawy lub herbaty. Szczególnie jeżeli przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest znakomity. Oto 3 inspiracje dla miłośników czekoladowego smaku!
Ciasto czekoladowe to uniwersalny deser, który można przygotować na wiele okazji. Należy jednak pamiętać o kilku głównych zasadach, aby uzyskać idealny efekt. Ciasto czekoladowe przygotowuje się z podstawowych składników, które przeważnie znajdują się w każdej spiżarni, czyli mąki, czekolady, kakao, cukru, oleju, mleka, jajek i proszku do pieczenia.
Ciasto wyjdzie delikatne i puszyste, jeżeli dokładnie ubijesz jajka z cukrem oraz przesiejesz mąkę. Aby upiekło się równomiernie najlepiej je piec w temperaturze 170-175 stopni C z termoobiegiem. Ciasto czekoladowe należy wyjąć z blaszki dopiero, gdy osiągnie temperaturę pokojową. Po tym czasie można polać płynną czekoladą i dodatkowo ozdobić np. wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi.
O jakich jeszcze zasadach warto pamiętać? Podpowiadamy: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/.
Jaki jest sekret idealnego sufletu czekoladowego? Oczywiście dokładne ubicie jajek wraz z cukrem pudrem. Należy to robić przez około 10 minut, do powstania puszystej masy. Do ubitych jajek warto dodać przesianą przez sitko mąkę, a następnie delikatnie wymieszać całość. Równie ważne jest odpowiednie rozpuszczenie czekolady (najlepiej czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel). Należy to robić w suchej, metalowej misce nad garnkiem wypełnionym wrzącą wodą. Naczynie nie powinno mieć kontaktu z wodą! Idealny suflet czekoladowy piecze się około 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ suflet może opaść i stracić pożądaną konsystencję.
A może babeczki czekoladowe? To kolejny uniwersalny deser, który można dowolnie modyfikować. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego nawet osoby, które nie są wprawione w kuchennych bojach, na pewno poradzą sobie z tym zadaniem. Babeczki czekoladowe przygotowuje się z zaledwie kilku składników, a cały proces przyrządzania zajmuje zwykle nie więcej niż pół godziny. Do babeczek można dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, a także udekorować kremem śmietankowym lub bitą śmietaną.
Miłośnicy czekoladowego smaku mogą przebierać w niezliczonej liczbie znakomitych przepisów. Warto również postawić na klasyczne desery, które nigdy się nie nudzą!
Jakie sprzęty musisz mieć do domowej produkcji wędlin? Na pewno maszynka do mięsa, nadziewarka [...]
Rewolucja w koszeniu trawy – Kosiarki automatyczne Kosi, gdy Ty odpoczywasz Kosiarki automatyczne [...]
Dezynsekcja to jest to po prostu regulacja lub zarządzanie gatunkami określanymi jako szkodniki, [...]
Dodaj komentarz