3 potrawy kuchni bliskowschodniej, których naprawdę warto spróbować. Sprawdź!

Na Bliskim Wschodzie spożywanie posiłku jest jak mały rytuał – to samo tyczy się sposobu przygotowania potraw. Kuchnia bliskowschodnia jest aromatyczna, pełna przypraw i najrozmaitszych warzyw. Zaliczamy do niej głównie kuchnię arabską, turecką, izraelska i perską – warto już dziś spróbować potraw wywodzących się z tych krajów!

Falafele – kotleciki w stylu vege!

Kuchnia bliskowschodnia to raj dla wegetarian: wbrew pozorom, królują w niej warzywa. Falafele to mięciutkie kotlety z ciecierzycy, dodawane chętnie do różnego rodzaju potraw. Przygotowanie jest niezwykle łatwe – wystarczy moczoną przez długi czas (najlepiej całą noc) ciecierzycę zmiksować z cebulą, czosnkiem, sodą oraz przyprawami. Następnie przechodzimy do formowania. Powstałe kotleciki wrzucamy na rozgrzany olej bez uprzedniego obtaczania w mące i panierce – kotlety z ciecierzycy jej nie potrzebują. To danie pyszne, pożywne, ale przede wszystkim: pełne białka.

Sałatka Tabbouleh prosto z Libanu

W kuchni słynącej z warzyw nie może zabraknąć sałatek! Tabbouleh to pyszna sałatka na bazie kaszy bulgur i warzyw. Zazwyczaj wykonuje się ją z dodatkiem pomidorów, ogórka, cebuli, pietruszki i mięty. Do polania wykorzystuje się natomiast dressing wykonany z oliwy, czosnku i soku z cytryny. Dla urozmaicenia smaku można dodać do niej ciekawe dodatki, takie jak granat. Sałatka Tabbouleh to potrawa łatwa w wykonaniu – gotujemy jedynie kaszę, reszta składników nie wymaga obróbki termicznej. Sprawdź, jak wykonać sałatkę Tabbouleh i odkryj inne ciekawe przepisy na sałatki na Najlepszewkuchni.pl.

Zupa-krem, czyli bliskowschodnie podejście do zup

Zupa kojarzy nam się niewątpliwie z dodatkiem ziemniaków, makaronu czy ryżu. Na Bliskim Wschodzie z kolei praktykuje się przygotowywanie zup gęstych, pozbawionych dodatkowych składników. Nawet, jeśli w zupach występują ziemniaki, pod koniec gotowania i tak zostają zmiksowane z resztą. Zupy-krem są gęste i pełne smaku, a dla dekoracji i przełamania struktury można posypać je np. groszkiem ptysiowym lub grzankami. Popularną potrawą z tej kategorii jest turecka zupa-krem z kukurydzy, często wykonuje się też zupy na bazie ciecierzycy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here